Jaarlijks een miljoen euro extra voor audiodescriptie

Van 2023 tot en met 2026 geeft de regering ieder jaar een miljoen euro extra aan de NPO om publieke televisieprogramma’s te voorzien van audiodescriptie. Bij de begroting voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stemde de Kamer voor deze investering in audiodescriptie. Ieder(in) is blij met deze grote stap. Dat meldt Ieder(in).

In Nederland zijn ruim 300.000 mensen met een visuele beperking en 80.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Met audiodescriptie kunnen zij televisieprogramma’s zoals Boer zoekt vrouw of Wie is de Mol? volgen. Audiodescriptie is een gesproken beschrijving van wat er op het scherm te zien is. Met de forse verhoging van het budget stijgt het percentage televisieprogramma’s met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden aanzienlijk. 

Aanbod van audiodescriptie

Het verhogen van het budget voor audiodescriptie was hard nodig. Volgens onze berekeningen heeft minder dan 1 procent van de NPO-programmering op dit moment audiodescriptie; gemiddeld slechts een half uur per week. De NPO zegt dat 1 tot 4 procent van het aanbod audiodescriptie bevat. Het Europees gemiddelde in 2022 van aanbod van audiodescriptie op publieke omroepen is volgens de European Broadcasting Union 12 procent. Landen uit West-Europa, zoals Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje zitten boven de 10 procent audiodescriptie van het aanbod. Nederland heeft dus nog heel wat in te halen!  

Toegankelijkheid programma's

Samen met belangenorganisaties en kennis- en expertiseorganisaties vraagt Ieder(in) al langer om een verhoging van het budget om meer programma’s toegankelijk te maken. Voor doven en slechthorenden is 95 procent van het audiovisuele media-aanbod van publieke omroepen voorzien van ondertiteling. Iemand die blind of slechtziend is heeft hetzelfde recht op toegankelijk audiovisueel media-aanbod van publieke omroepen als iemand die doof of slechthorend is. Ieder(in) en belangenorganisaties en kennis- en expertiseorganisaties blijven daarom pleiten voor verplichte minimumpercentages voor audiodescriptie in de Mediawet. 

Door: Nationale Zorggids