Normal_normal_dokter__arts__stethoscoop

Het medisch tuchtcollege heeft een huisarts een waarschuwing gegeven en een ander een berisping. Beiden handelden nalatig bij de zorg aan de 13-jarige Emmanuel Duru. Bovendien werd bij hem een verkeerde diagnose gesteld. Duru had een meervoudige beperking en werd eind mei ziek. Na vier dagen kwam hij te overlijden. Hij bleek te kampen met een darmobstructie. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Het gaat om twee huisartsen: eentje verving de vaste huisarts van de oma van Duru en de andere had dienst op de Huisartsenpost. De waarnemend huisarts deed te weinig om de juiste diagnose te stellen. Hij rook en bekeek alleen het braaksel van de jongen en sloeg geen alarm toen hij de kleur van zijn urine zag. De arts zag de jongen nooit persoonlijk, omdat hij hem en zijn oma geen afspraak liet maken.

Nalatigheid 

Direct na het overlijden van de 13-jarige jongen gaf de arts op de Huisartsenpost toe niet goed te hebben gehandeld. In plaats van hem op laten nemen in het ziekenhuis, stuurde hij de jongen en zijn oma weer naar huis. Hij geeft toe dat hij meer vragen had moeten stellen over de gezondheidsachtergrond van de jongen en de zorgen van de oma.

Het nalatig handelen levert de waarnemend huisarts een berisping op en de HAP-arts krijgt een waarschuwing.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky