Normal_rolstoel__beperking__handicap

Het aantal stembureaus tijdens de Provinciale Statenverkiezingen ligt dit jaar lager dan vier jaar geleden, maar wel zijn meer stembureaus toegankelijk voor mensen in een rolstoel. In 2019 waren 92,6 procent van de lokalen toegankelijk. Dit jaar zijn dat 97 procent van de stemlokalen. Vooral in Hof van  Twente zijn er flinke verbeteringen doorgevoerd op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een fysieke beperking. Dit meldt NOS, die hier onderzoek naar deed.

In Hof van Twente was in 2019 22 procent van de stembureaus toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Dit jaar zijn alle stembureaus hiervoor geschikt gemaakt. In Tholen komen rolstoelgebruikers er het slechtst vanaf. Daar is 53 procent van de stembureaus voor hen toegankelijk gemaakt. Ook Houten en Oldebroek scoren relatief laag.

Provinciale toegankelijkheid

100 procent van de stembureaus in de provincie Flevoland is toegankelijk voor rolstoelen. In Groningen, Friesland en Drenthe is dat ruim 99 procent. De provincie Limburg scoort het laagst: daar is 95 procent van de stemlokalen rolstoeltoegankelijk.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky