Normal_energielabel__energieprijzen__energiezuinig

In januari 2023 plaatste Ieder(in) een overzicht van de compensatiemaatregelen voor hoge energiekosten. Eén van de maatregelen is het Tijdelijk Noodfonds Energie. De aanvraagtermijn van dit Noodfonds is nu met een maand verlengd tot eind april. Dit meldt Ieder(in). 

Een chronische aandoening of beperking kan gevolgen hebben voor het energieverbruik. Er zijn bijvoorbeeld extra stookkosten omdat vanwege de aandoening de thermostaat niet omlaag kan. Of er is extra elektriciteitsverbruik door elektrische hulpmiddelen of medische apparatuur. Mogelijk kan het Tijdelijk Noodfonds Energie hiervoor compensatie bieden. Dit Noodfonds biedt financiële steun aan huishoudens met een hoge energierekening en een inkomen tot maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Het Noodfonds betaalt een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot maart 2023. Aanvragen kan via deze link.

Toegankelijkheid van de aanvraagprocedure verbeterd

Er is veel kritiek geweest op de ingewikkelde aanvraagprocedure voor een bijdrage uit het Noodfonds. Ook Ieder(in) heeft het Noodfonds gewezen op het belang van een toegankelijke procedure en dit heeft deels succes gehad. De aanvraag kon eerst alleen via een app op een smartphone worden gedaan, maar inmiddels is er een versie waarmee de aanvraag via de computer gedaan kan worden. Er is nu ook een telefonische hulplijn voor mensen die vragen hebben over de aanvraag én de aanvraagtermijn is verlengd tot eind april 2023.

Ieder(in) ziet dit als goede stappen, maar de aanvraagprocedure is nog steeds niet eenvoudig. De belangenbehartiger voor mensen met een beperking blijft daarom de vinger aan de pols houden.  

Door: Nationale Zorggids