Wooncomplex voor jongeren met beperking in hartje Utrecht

In een zijstraat van de Mariaplaats in Utrecht komt een wooncomplex voor jongeren met een verstandelijke beperking. Het pand dat ervoor wordt gebruikt is een voormalig schoolgebouw. Er komen negentien studio’s, een groter appartement en drie studentenkamers. De keuze is op het centrum van Utrecht gevallen vanwege het goede openbaar vervoer en deelname aan de maatschappij. Dit meldt RTV Utrecht. 

In Zevenaar hebben zorgondernemers Edo en Karen Oostwouder een soortgelijk wooncomplex genaamd Roemrijck. Een kleinschalige instelling die plek biedt aan dertien jongeren met een beperking. In Utrecht gaat het wooncomplex Dominicus 1907 heten. De zorgondernemers richten zich op jongeren tot ongeveer 30 jaar met een licht verstandelijke beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel.

Niet op juiste waarde geschat

Volgens Edo is dit een doelgroep dat niet altijd op de juiste waarde wordt geschat omdat je hun beperking vaak niet ziet, maar ze niet functioneren op een niveau zoals andere mensen doen. “En daardoor worden ze vaak slecht begrepen.”

In drie kamers is straks plek voor studenten van wie verwacht wordt dat ze ongeveer 30 uur per maand besteden aan de bewoners. Ze kunnen de bewoners bijvoorbeeld mee op pad nemen, koffie komen drinken of simpelweg een praatje maken. Daarnaast is er een zorgteam dat de bewoners begeleidt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky