Minister in gesprek met veldpartijen over problemen complexe gehandicaptenzorg

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg is met veldpartijen in gesprek over de ontoereikende tarieven voor VG7-indicaties. Zij zegt bekend te zijn met de zorgen van onder meer Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) over de dreigende afbouw van complexe gehandicaptenzorg door niet-kostendekkende tarieven. Dit meldt Skipr. 

Een uniforme maatregel is volgens Helder niet de oplossing. Ze heeft daarom meerdere onderzoeken lopen naar de zorgvraag van mensen met een VG7-indicatie en de signalen omtrent de tekorten. Er komt in de toekomst hoe dan ook een herijking van de tarieven en het zorgprofiel. Eind april publiceert KPMG een eindrapport over een actualisatie van de profielen. De NZa gaat het onderzoek over de kosten uitvoeren.

Op korte termijn extra geld nodig

“Dat zal duidelijkheid moeten geven over de passendheid van het tarief voor VG7 en vervolgens voor 2025 e.v. tot aangepaste tarieven leiden”, schrijft Helder. VGN-directeur Theo van Uum vindt niet dat er gewacht kan worden tot 2025 voor een herijking van de tarieven. Hij haalt hierbij de toenemende inflatie, stijgende energiekosten en hoge kosten voor personeel niet in loondienst aan. De belangenvereniging wil dat de Vaste Kamercommissie van VWS er daarom bij Helder op aandringt dat er op korte termijn 80 miljoen euro budget vrijkomt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky