Normal_pexels-antoni-shkraba-6288104__1_

Uit een onderzoek van Pointer blijkt dat het bijna onmogelijk is voor ouders om een geschikte woonomgeving te vinden voor hun kind met een ernstige meervoudige beperking. Dit is te wijten aan het aanhoudende personeelstekort en onoverzichtelijke registratie van woonplekken. 80 procent van de ondervraagde ouders die een woning zoeken voor hun vaak al volwassen kind vinden de onderneming ‘zeer moeilijk’. Dit meldt KRO-NCRV.

 

De helft van de ouders geeft aan dat de vraag groter is dan het aanbod, terwijl zelfs 55 procent aangeeft dat er helemaal geen plekken meer beschikbaar zijn en dat ze al een lange tijd op een wachtlijst staan. De zoektocht wordt omschreven als “stroperig, bureaucratisch en ondoorzichtig.”

Het tekort heeft drastische gevolgen op families, waarbij de helft van de ondervraagden hun baan heeft opgegeven of zijn gaan minderen met werken om voor hun kind te kunnen zorgen. Door de stress van het zoeken en de zorgtaken heeft bijna 40 procent van de ouders (mentale) gezondheidsklachten.

Tekort

Vertegenwoordiger EMB Nederland is geschrokken van het onderzoek, maar had dit wel verwacht. Directeur Han Mennen: “Het bevestigt onze ergste vermoedens. Wij worden dagelijks geconfronteerd met mensen die in heel schrijnende situaties zitten. Het is echt vijf over twaalf.”

De vertegenwoordiger categoriseert ernstige meervoudige beperkingen bij een IQ van 25 of lager in combinatie met één of meerdere fysieke beperkingen. In Nederland is dit een groep “ergens tussen de acht- en twintig duizend mensen” volgens Hoogleraar Orthopedagogiek Annette van der Putten (Rijksuniversiteit Groningen). Van der Putten doet onderzoek naar deze doelgroep en zegt dat zij specifieke zorg nodig hebben die levenslang door moet gaan.

Het tekort in zorgaanbod is niet het enige probleem. Ook is op landelijk niveau de registratie van zorgaanbieders, hun beschikbaarheid en bezettingsgraad onoverzichtelijk.

Geen verlichting

Zorgaanbieder ’s Heeren Loo, marktleider op het gebied van gehandicaptenzorg in Nederland, ziet helaas geen verbetering op termijn. Bestuurder Ageeth Ouwehand: "Er komen niet meer mensen op de arbeidsmarkt om de wachtlijsten op te lossen. We keren niet meer terug naar het land van ooit, waar genoeg zorgmedewerkers waren. Dat gaat gewoon niet meer gebeuren. We zullen de zorg samen dan ook anders moeten organiseren."

Door: Nationale Zorggids