Normal_pexels-zachary-debottis-2953863__1_

Afgelopen zondagavond heeft Alberto Stegeman in een aflevering van Undercover de gruwelijke misstanden op zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde openbaar gemaakt. De uitzending is deel van een tweedelig rapportage over de jarenlange mishandelingen van gehandicapte bewoners door verdachten Michel K. en Paul W. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

De cliënten werden gepest, vernederd en mentaal en fysiek mishandeld. Terwijl zes mensen in totaal zijn aangehouden, blijkt uit de aflevering van Undercover dat werkgevers Michel K. en zijn schoonvader Paul W. de grootste misbruikers waren.

Anonieme oud-medewerkers komen naar voren

Michel K. is leidinggevende op de zorgboerderij, terwijl Paul W. hem assisteerde. Volgens anonieme oud-medewerkers maakten de twee mannen samen met andere medewerkers de boerderij een hel voor de bewoners met een verstandelijke beperking.

Een oud-medewerker vertelt dat wanneer Michel K. de bewoners vervelend vond of wanneer ze niet naar bed wilden, ze buiten moesten slapen, zelfs in de winter. Ook sloeg hij cliënten in het gezicht wanneer hem iets irriteerde.

Mishandelaars

Ook schoonvader Paul W. mishandelt de bewoners. De aflevering laat zien hoe hij een rollator bewerkt van een van de cliënten en het zadel weg haalt. Daardoor kan de cliënt niet steunen, omdat hij zijn kruis dan bezeert aan de scherpe stang.

Op de verborgen camera’s blijkt dat de medewerkers ook meedoen met het gedrag van de twee werkgevers. Het fragment laat een medewerker zien die een cliënt opsluit in een donkere ruimte als hij gilt en niet luistert.

Fysieke mishandeling

In de uitzending kwamen ook de fysieke mishandelingen naar voren. Michel K. vertelt over een cliënt met spasmen die niet kan praten:  "Als je hem gewoon een klap op zijn bek geeft, dan weet hij waar de grens ligt. Gewoon een klap om zijn oren als hij niet luistert. Gewoon een vuile luier op zijn hoofd duwen. Hij scheet steeds in zijn broek, dat heb ik hem toen afgeleerd."

Schoonvader Paul W. vult aan: "En dan krijg je van mij een onderbroek met een slotje en ik slik de sleutel in. Smeerlap." Dan trekt Michel K. de cliënt bij zijn oor, die kreunt en zichtbaar pijn ervaart.

Weerzinwekkende straffen

Een van de anonieme oud-medewerkers verteld ook over de straf waarbij de bewoners onder een koude douche moeten staan. "Als iemand 5 minuten gilt, dan is het 5 minuten. Gilt 'ie een kwartier, dan moet hij een kwartier onder de koude douche.’" Ook vertelt de medewerker over een cliënt die soms urenlang in een statafel geplaatst werd, terwijl hij eigenlijk maar 10 minuten kon staan. "Soms was het zo erg, dan haalde je hem eruit en kon hij niet eens meer op zijn voeten staan. Je kon dan zien aan zijn houding dat hij echt pijn had."

Waterboarden

Tenslotte doet een oud-medewerker nog een schokkende onthulling. Michel K. en Paul W. hebben de bewoners gewaterboard. Waterboarden is een marteltechniek waarbij een slachtoffer vastgebonden wordt en gesimuleerd verdrinkt door middel van een constante waterstroom op het gezicht. Hierdoor waren niet alleen de cliënten bang, maar ook werknemers.

In een vooruitblik op de tweede aflevering worden de verdachten kwaad geconfronteerd door Stegeman.  "Jullie pesten ze, jullie treiteren ze. Is dat lachen? Dat is wat jullie doen namelijk. Gehandicapten zijn ook mensen. Behandel ze dan ook zo."

Door: Nationale Zorggids