Normal_beperking__handicap__down

Als de gemeente Baarle-Nassau instemt met het plan van ouders van kinderen met een beperking om woonzorgappartementen te bouwen, dan staan er over een jaar zestien van deze appartementen in het centrum. 

De zorgboerderij waar de kinderen nu naartoe gaan, wilde een appartementencomplex bouwen. Maar dit bleek niet mogelijk. In het buitengebied mag niet zomaar een groot aantal woningen worden gebouwd op agrarisch land. Acht ouders besluiten het heft in eigen handen te nemen om een appartementencomplex in Baarle te bouwen.

Minstens vijftien jongeren

“Dat was vanaf het begin een belangrijke voorwaarde voor ons ouderinitiatief: onze kinderen moeten alles te voet of op de fiets kunnen doen. Dat kan hier”, zegt een van de ouders. Om de kosten qua zorg rond te krijgen, moeten er minimaal vijftien jongeren komen te wonen. Jongeren die relatief zelfstandig zijn, niet aan bed gebonden zijn of geen gedragsproblematiek hebben. Het plan is om deze jongeren er decennialang te laten wonen. De huur stijgt alleen als de Wajong-uitkering ook stijgt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky