Normal_efteling_1

Met de faciliteitenkaart van de Efteling kunnen bezoekers met een beperking gebruik maken van bepaalde drempelverlagende voorzieningen. Helaas wordt er ook misbruik van gemaakt door mensen die denken met de kaart lange rijen te kunnen omzeilen. Bij Editie NL hadden ze hier gisteren aandacht voor in hun uitzending. Ieder(in) werd gevraagd om een reactie. Dit meldt Ieder(in). 

"De Efteling verdient complimenten voor de voortrekkersrol die ze spelen op het gebied van gastvrijheid, ook voor mensen met een beperking", zegt Ieder(in). Er is een speciale werkgroep die zich bezighoudt met toegankelijkheid en die werkt samen met onder andere Bartiméus, GGMD voor Doven en Slechthorenden, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de Stichting Downsyndroom.

De faciliteitenkaart

Iedereen, met of zonder beperking, moet volwaardig en zonder drempels kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit geldt ook voor de 2 miljoen Nederlanders met een beperking die graag een dagje naar de Efteling willen gaan.

De faciliteitenkaart is heel toegankelijk en makkelijk aan te vragen. En dit moet de Efteling vooral zo blijven aanbieden, vindt de belangenbehartiger voor mensen met een beperking. Het is essentieel dat er geen nieuwe drempels worden opgeworpen, zoals het vragen naar een medische verklaring. Dat was in het verleden namelijk wel het geval. "En niemand zit er op te wachten om bij elke attractie te bewijzen dat je recht hebt op de faciliteitenkaart. Dat kan een gezellig dagje uit echt belemmeren."

Misbruik van faciliteitenkaart

Ieder(in) noemt het zeer teleurstellend dat er mensen zijn die misbruik maken van de faciliteitenkaart. Deze kaarten zijn uitsluitend bedoeld voor mensen met een beperking, zodat zij op gelijke wijze kunnen genieten van een dagje in de Efteling. "Misbruikers moeten er bewust van zijn dat zij niet alleen de speciale voorzieningen ontoegankelijker maken voor mensen met een beperking, maar dat mensen die de voorzieningen echt nodig hebben, met wantrouwen worden aangekeken. Zeker als hun beperking niet zichtbaar is aan de buitenkant, zoals bij autisme."

Wachtrij is niet korter met een faciliteitenkaart

In de uitzending van Editie NL kwam naar voren dat de faciliteitenkaart helemaal niet leidt tot kortere wachtrijen bij attracties. Je staat vaak even lang te wachten als mensen zonder faciliteitenkaart. Dus misbruik maken heeft geen zin, zegt een woordvoerder van de Efteling.

Door: Nationale Zorggids