D66 stelt vragen over behandeling die kinderen autistisch gedrag afleert

Veel autistische kinderen ervaren klachten na intensieve gedragstherapie. Rens Raemakers (D66) wil dat staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) toeziet op de kwaliteit en veiligheid van deze behandeling. Dit meldt de Tweede Kamer

Ouders van kinderen met autisme pleiten voor een verbod op Applied Behavior Analysis (ABA), een methode gericht op het afleren van autistisch gedrag. Veel kinderen ervaren deze therapie als traumatisch. Ook zou een groot deel van de behandelaars niet bevoegd zijn. Alle kinderen moeten zichzelf kunnen zijn, en ze mogen niet blootgesteld worden aan kwakzalvers, vindt Raemakers. Hij wil duidelijkheid over de effectiviteit van en het toezicht op ABA in Nederland.

Klachten serieus genomen

ABA geldt in het veld als bewezen effectief, stelt de staatssecretaris, maar een behandeling mag nooit schadelijk zijn. Hij neemt de klachten van kinderen en ouders dan ook heel serieus. Van Ooijen gaat met alle betrokkenen in gesprek over de zorgen die er leven en mogelijke oplossingen voor de professionele praktijk.