Normal_20230806tourdualsjacksmits__1_

De elfde editie van Tour du ALS, het jaarlijkse sportevenement waarmee geld wordt opgehaald voor de strijd tegen ALS, is donderdag 8 juni afgesloten met het indrukwekkende bedrag van ruim 1.6 miljoen euro. De teller zal nog verder oplopen want tot eind juni kan er worden gedoneerd. Dit meldt Stichting ALS Nederland.

Vanuit het Zuid-Franse bergdorpje Malaucène vertrokken vandaag in alle vroegte zo’n 750 wielrenners, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten naar de top van de Mont Ventoux. Onder hen ook ALS-ambassadeurs Thomas Acda, René en Natasja Froger. Thomas Acda ging dit jaar voor de 4e keer mee omhoog: “Het blijft een pittige berg, dat geldt voor mij maar helemaal voor de teams die met een ALS-patiënt in een speciaal ontwikkelde Hase Pino naar boven gaan. Wat een topprestaties zijn er vandaag weer geleverd!” Natasja Froger, maakt samen met René voor het derde jaar onderdeel uit van het Team Toppers: “Iedereen hier is op zijn eigen manier betrokken bij deze vreselijke ziekte en dat schept een band. Het warme wij-gevoel tijdens de klim, maar ook tijdens de ontlading bij de finish, is met geen pen te beschrijven”.

Aandoening

ALS is één van de meest ernstige aandoeningen van het zenuwstelsel. Op dit moment overleeft geen enkele patiënt de ALS-diagnose. Een medicijn vinden voor ALS moet daarom alle prioriteit krijgen en daar is geld voor nodig. De opbrengst van Tour du ALS gaat voor 75 procent naar wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS en voor 25 procent naar de verbetering van de zorg en kwaliteit van leven van huidige ALS-patiënten. De nieuwe directeur van Stichting ALS Nederland, Limore Noach maakte de Tour du ALS voor het eerst mee: “ALS is een verschrikkelijke ziekte waarvoor we zo snel mogelijk een medicijn moeten vinden. Ik ben ontzettend dankbaar voor de inzet en betrokkenheid van al deze mensen, want alleen samen trappen we ALS de wereld uit!”

Mooi einde

Na de overhandiging van de cheque door Limore Noach, directeur Stichting ALS Nederland, aan ALS-patiënt Conny van der Meijden, Leonard van den Berg, coördinator ALS Centrum UMCU en Paula Pietersen, voorzitter ALS patiëntenvereniging, vierden alle deelnemers het prachtige resultaat. En zoals ondertussen traditie, werd de dag afgesloten met een spetterend eindfeest. 

12e Tour du ALS

Volgend jaar staat de 12e editie van de Tour du ALS gepland op donderdag 13 juni 2024. Zie voor meer informatie: www.tourduals.nl.
 
Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: