Mensen met beperking kritisch op Wmo-bezuiniging

Vanaf 2026 moeten mensen met een beperking weer een inkomensafhankelijke bijdrage betalen voor Wmo-voorzieningen zoals een rolstoel of huishoudelijke hulp. Dat betekent dat sommigen meer moeten gaan betalen, wat tot flinke problemen kan leiden. Dit meldt Nu.nl.

Sinds 2020 is er een vast abonnementstarief van 19 euro per maand voor de meeste Wmo-voorzieningen. Voor die tijd hanteerde de overheid een inkomensafhankelijke bijdrage en die komt nu weer terug. Volgens Ieder(in) is er een goede reden waarom hier destijds afscheid van is genomen. Veel mensen met een beperking kregen geldproblemen en begonnen zorg te mijden. “Dat kan voor vreselijke eenzaamheid zorgen”, zegt Saskia Visser van de belangenbehartigersorganisatie voor mensen met een beperking.

Hogere kosten

Een fysieke handicap is duur. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen vaak niet zomaar met het openbaar vervoer en moeten dus met een speciale rolstoelbus. Sommigen hebben begeleiders nodig en met zijn tweeën ergens heen gaan kost meer dan alleen. Daarnaast heeft een grote groep mensen met een beperking ook een hoog energieverbruik. Een gebruiker van Wmo-voorzieningen vreest voor zo’n 150 tot 250 euro extra kosten per maand door de herintroductie van de inkomensafhankelijke bijdrage.

"De politiek gaat uit van mijn belastbare inkomen, zoals alle instanties alleen daar naar kijken. Maar ze kijken niet wat er daadwerkelijk van overblijft na aftrek van belasting en extra zorgkosten."

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky