Stel kleedt man met verstandelijke, visuele en auditieve beperking financieel uit

Een stel uit Driebergen stond eind juni terecht voor misbruik van een man met een verstandelijke, visuele en auditieve beperking. De officier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de man en vrouw er alles aan deden om hun slachtoffer financieel uit te kleden. Ze hielden hem vast in hun woning en lieten hem geld pinnen. Zij namen telefoonabonnementen af op zijn naam en vroegen een lening aan voor een scooter. Pas toen een medewerker van MediaMarkt vragen begon te stellen, werden ze aangehouden. Dit speelde in 2019 en nu, pas vier jaar later, is de zaak van start gegaan. Dit meldt RTV Utrecht. 

Het slachtoffer werd via de datingsite Badoo gecontacteerd door de vrouw. Ze noemde zichzelf Berta en stond al snel voor zijn huis, waarna ze hem vroeg mee te gaan naar haar auto. De vrouw en het slachtoffer gingen op 2 juli 2019 naar de McDonald’s en daarna naar haar huis, waar zich ook andere volwassenen en kinderen bevonden. Eenmaal daar sprak niemand met hem, werd zijn telefoon afgenomen en boekten ze meteen geld van zijn spaarrekening naar zijn betaalrekening. De man van ‘Berta’ ging met het slachtoffer naar een pinautomaat, waar hij hem 600 euro afnam.

Dure telefoonabonnementen

Volgens het slachtoffer was hij bang voor de man en werkte hij daarom mee. Hij moest vervolgens op de bank blijven slapen, terwijl de deur op slot zat. De slechtziende, doofstomme man werd door de verdachten ziekgemeld op zijn werk en meegenomen naar zijn huis. Daar nam het stel onder meer zijn salarisstroken, rekeningafschriften, overschrijvingsformulieren, ID-kaart en bankpas mee. Ze belden naar banken en verzekeringsinstanties en dwongen hem dure telefoonabonnementen af te nemen en krediet aan te vragen voor de aanschaf van een scooter van 7.000 euro.

Alerte MediaMarkt-medewerker

In MediaMarkt ging het mis. De verdachten waren daar niet bij, maar een medeverdachte wel. Een medewerker had bedenkingen toen deze hem vertelde dat de doofstomme man voor hem en zijn dochter een iPhone-abonnement wilde afsluiten. De MediaMarkt-medewerker controleerde dit door de dochter te bellen, maar kreeg een kribbige ‘Berta’ aan de telefoon. Daarop werd beveiliging en politie ingeschakeld. Het slachtoffer wist eenmaal buiten de mannelijke verdachte aan te wijzen en ook ‘Berta’ werd snel aangehouden.

De verdachten wisten heel goed dat het ging om een zeer kwetsbare man. Hij gaf duidelijk aan dat hij dit allemaal niet wilde, maar daar werd niet naar geluisterd. Zij deden alles om hem zo snel mogelijk financieel uit te kleden. Hij was voortdurend angstig en er is op een vreselijke manier misbruik van hem gemaakt", betoogde de officier van justitie. Tegen de vrouw is een celstraf van zes maanden en tegen de man een celstraf van vier maanden geëist.

Door: Nationale Zorggids