Normal_portemonnee__geld__pgb

Volgens Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zal het meerjarig Wlz-budget van demissionair minister Conny Helder de financiën beperken van zorgaanbieders binnen de gehandicaptenzorg. Dit is ongeacht het feit dat de financiële positie het komende jaar nog krapper wordt. “Hoewel de sector net als altijd grote veer- en sprongkracht toont, luidt ze nu de noodklok.” Dit meldt Skipr.

Dit is de eerste keer dat VWS voor een langere periode het Wlz-kader begroot. Dit moet het bieden van een meerjarig contract toegankelijker maken. Minister Helder gelooft dat dit soort contracten meer zekerheid biedt aan zowel zorgaanbieders als zorgkantoren waardoor de kosten dalen. VGN gelooft hier echter niet in. Zij zien de maatregel als een bezuinigingsopdracht omdat het samenhangt met een bezuiniging van 0,5 procent voor de gehandicaptenzorg.

Toekomst

Dit jaar zal vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) 32,93 miljard euro verleend worden aan de zorg. Dit budget zal langzaam groeien naar 35,267 miljard euro in 2026. Voor de jaren hierna moet het Centraal Planbureau nog nieuwe berekeningen maken, maar er wordt een indicatie gegeven van 37,566 miljard euro voor 2028.

Rechtszaak

VGN gaan samen met 58 zorgaanbieders een kort geding beginnen tegen het inkoopbeleid voor 2024-2026 van de zorgkantoren. Alle deelnemende partijen vinden het richttarief te laag wanneer een vergelijk wordt gemaakt met de jaarcijfers van 2022. De zitting vindt plaats op 28 september 2023 om 9.00 uur in Den Haag.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch