Normal_rss_entry-387517

De rechtbank in Rotterdam heeft John S. uit Oud-Alblas veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De straf is voor de moord op een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje op de zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam op 6 mei vorig jaar en de moord op een 60-jarige schoenmaker in Vlissingen twee dagen eerder.

Verder wordt S. (39) schuldig bevonden aan tweevoudige poging tot moord. De rechtbank achtte bewezen dat S. met voorbedachten rade handelde. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Bloedbad

Bij de schietpartij in Alblasserdam raakten verder een jongen van 12 jaar en een 20-jarige vrouw zwaargewond. Verschillende mensen waren getuige van het bloedbad en vluchtten het weiland of de stallen in.

De rechtbank achtte ook bewezen dat S. de schoenmaker in diens winkel aan de Sint Jabobsstraat in Vlissingen heeft doodgeschoten. Het slachtoffer had S. ontmoet via een homo-chatapp. De rechtbank achtte bewezen dat S. die moord heeft gepleegd om zijn wapen te testen.

Enige optie

"Met deze daden bracht u kolossaal leed toe aan de slachtoffers en nabestaanden. U heeft een reeks misdrijven gepleegd die zijn weerga niet kent. De vijf moordaanslagen die door de verdachte zijn gepleegd lijken op liquidaties of afrekeningen. Het geweld en de koelbloedigheid die zich manifesteren zijn angstaanjagend. U wist heel goed dat uw handelen strafbaar was. De misdaden zijn zo erg dat levenslang de enige juiste straf is", zei de rechter in het vonnis tegen S. Een tijdelijke celstraf in combinatie met de tbs-maatregel is volgens de rechtbank geen alternatief.

S. stuurde beelden van de vermoorde schoenmaker naar zijn ex-vriendin, die nog minderjarig was toen ze elkaar in 2017 hadden leren kennen op de zorgboerderij. Zij voelde zich hierdoor ernstig bedreigd. Eerder had ze al foto’s ontvangen van een wapen en handschoenen met een motief van een skelet.

Stoornis

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) stelden dat S. een persoonlijkheidsstoornis heeft waardoor hij moordfantasieën ontwikkelde. Hij is volgens het PBC verminderd toerekeningsvatbaar. S. zou boos zijn geweest op de leiding van de zorgboerderij, waar hij was weggestuurd vanwege zijn ongewenste relatie met de minderjarige. De rechter ging slechts deels in die lezing mee. Volgens hem handelde hij tijdens het plegen van zijn misdrijven geregeld ook gefocust en gecontroleerd.

"Er zaten jarenlang beelden in zijn hoofd van mensen die hij dood wilde maken", zei de officier van justitie vorige maand voorafgaande aan de strafeis. "Wij vinden dat deze verdachte nooit meer aan de regie van de overheid onttrokken mag zijn. Nu niet en nooit niet."

Door: ANP