Onderzoek naar calamiteit voor overlijden cliënt zorginstelling Groesbeek

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat onderzoeken of personeel van Kemnade Werkenrode de juiste protocollen heeft gevolgd voorafgaand aan het overlijden van een bewoner van een gehandicaptenzorginstelling in Groesbeek. Hij werd begin augustus dood aangetroffen in zijn huis, nadat hij ruzie had met andere cliënten en medewerkers flink moesten ingrijpen. De politie deed eerder onderzoek, maar concludeerde dat er geen sprake was van een misdrijf. Dit meldt Omroep Gelderland. 

Voordat de 60-jarige bewoner kwam te overlijden, had hij ruzie met zijn medebewoners. Hij zou zich ook agressief hebben gedragen richting personeel, waarna medewerkers hem meerdere malen op de grond vasthielden. Toen hij eenmaal in zijn woning was, ging de deur op slot. De man stak zijn duim nog op naar het personeel, dat niet veel later ontdekte dat de cliënt geen teken van leven meer vertoonde. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat nu onderzoeken of het personeel de juiste protocollen heeft gevolgd bij de escalatie.

Calamiteitenonderzoek IGJ

In de meeste gevallen doet een instelling zelf een calamiteitenonderzoek, maar omdat de man overleed na dwang, doet de IGJ dit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky