Nieuwe app helpt mensen met visuele beperking op weg in gebouwen

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het vaak een grote uitdaging om hun weg te vinden in een treinstation, museum, ziekenhuis of ander publiek gebouw. Daarom lanceert een aantal samenwerkende organisaties op 3 oktober 2023 een nieuwe slimme app die hen helpt ín gebouwen te navigeren. Dit meldt het Bartiméus Fonds. 

De lancering vindt plaats in de Week van de Toegankelijkheid van 2 tot en met 7 oktober tijdens een bijeenkomst in NEMO Science Museum. Dagvoorzitter is cabaretier, schrijver en podcastmaker Vincent Bijlo.

Toegankelijkheid openbare gebouwen

Centraal tijdens de bijeenkomst staat het verbeteren van de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een visuele beperking, en hoe Indoor navigatie daarbij op innovatieve wijze het verschil maakt. Veel mensen die slechtziend of blind zijn ervaren nu nog problemen met onveilige situaties. Ze verdwalen en zijn afhankelijk van hulp. Indoor navigatie zorgt ervoor dat iedereen zelfstandig, veilig en makkelijk door gebouwen kan navigeren.

De deelnemers aan de bijeenkomst maken ook kennis met de nieuwe app eZwayZ, die ze zelf kunnen uitproberen. Met deze app voor indoor navigatie weet je op elk moment precies waar je bent en waar je naartoe moet.

NEMO

NEMO heeft als één van de eersten de toegankelijkheid van haar gebouw verder vergroot door middel van Indoor navigatie en de eZwayZ-app. Andere organisaties zijn Arnhem Centraal Station en het Rijksmuseum. Inmiddels is ook Museum Beeld en Geluid gestart met een Indoor navigatie project.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding; Bartiméus Fonds