Dag van de Witte Stok: 'Op pad met de witte stok, geef ons de ruimte'

Op zondag 15 oktober is de Dag van de Witte Stok, waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor meer begrip voor de manier waarop mensen met een visuele beperking zich bewegen op straat of in openbare gebouwen. De Oogvereniging organiseert daarom rond deze datum verschillende acties door het hele land. Dit meldt Ieder(in).

“Veel mensen weten niet waar de witte stok met rode ringen voor staat”, vertelt Ton van Weerdenburg, projectleider fysieke toegankelijkheid bij de Oogvereniging. “Daar willen wij verandering in brengen. De witte stok helpt ons namelijk niet alleen om onze weg te vinden, maar hij moet ook voor veiligheid zorgen. Aan de witte stok kunnen anderen zien dat wij hen niet kunnen zien.”

Thema Dag van de Witte Stok

Het thema van dit jaar is dan ook: op pad met de witte stok, geef ons de ruimte. “Het idee is dat er aandacht wordt gevraagd om mensen met een witte stok de ruimte te geven die ze nodig hebben om zich te oriënteren onderweg. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de geleidelijnen vrij blijven. Maar daarbij is het ook belangrijk dat de openbare ruimten, denk aan wegen, winkelgebieden en openbaar vervoer, goed zijn opgezet.”

Acties over het hele land

Met acties verspreid over het hele land wil de Oogvereniging bij mensen die goed kunnen zien de kennis over de witte stok vergroten. “Het doel is uiteindelijk dat anderen rekening houden met mensen die slechtziend of blind zijn”, vult van Weerdenburg aan. “Het is zeker geen onwil, we kunnen ze gewoon niet zien. Met acties, geleid door onze vrijwilligers, willen we mensen laten ervaren hoe het is om zonder zicht met witte stok hun weg te vinden.” Bij een aantal acties wordt ook samengewerkt met andere organisaties zoals Koninklijke Visio, Bartiméus en andere partners.

Activiteiten

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.stopvoordewittestok.nl.

Door: Nationale Zorggids