44-jarige man met ataxie zamelt geld in voor balansrolstoel voor vrijere laatste jaren

De 44-jarige Ralph le Mair heeft ataxie en wil de laatste jaren van zijn leven in meer vrijheid doorbrengen dan hij nu doet. Hier heeft hij een balansrolstoel voor nodig die ongeveer 40.000 euro kost. De gemeente wil via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 10.000 euro vergoeden, de rest hoopt Le Mair via een inzamelingsactie bij elkaar te sparen. Dit meldt NH Nieuws. 

Ataxie is een neurologische coördinatiestoornis veroorzaakt door ziektes in de kleine hersenen. De motoriek wordt erdoor aangetast, waardoor iemand moeite krijgt met lopen, articuleren, slikken en zien. Le Mair zit inmiddels in een rolstoel en heeft een gelimiteerde levensverwachting. Hij denkt niet ouder te worden dan 50 jaar.

Balansrolstoel

Een balansrolstoel kan Le Mair een deel van zijn vrijheid teruggeven, door weer op ooghoogte met mensen te praten, over drempels heen te kunnen en zelf te traplopen. “Ik wil gewoon leven: weer buiten kunnen wandelen met mijn vriendin en dochters.” Inmiddels heeft hij via de inzamelingsactie al 17.000 opgehaald, waardoor de teller op 27.000 van de 40.000 euro staat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky