Aandacht voor artrose op Internationale dag voor Mensen met een Beperking

Ieder jaar op 3 december vraagt de Verenigde Naties tijdens de Internationale Dag voor mensen met een beperking aandacht voor mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking. ZonMw besteedt in het kader hiervan aandacht voor de gaten in de kennis over de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking, zoals bij artrose. Dit meldt ZonMw. 

Mensen met een verstandelijke beperking hebben door overgewicht en gebrek aan beweging een verhoogd risico op artrose. Maar eigenlijk is niet bekend hoe vaak deze groep nu echt artrose heeft en hoe de diagnose hiervoor te stellen is. Marjoleine van Bruggen van het Erasmus MC onderzoekt dit binnen de academische werkplaats GOUD. De academische werkplaats is een samenwerking tussen Ipse de Buggen, Amarant, Abrona en onderzoeksgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten van het Erasmus MC.

'Weten hoe vaak we het niet weten'

Doordat mensen met een verstandelijke beperking pijn anders beleven en dit minder snel melden, kunnen artsen of therapeuten de signalen hiervan missen. Daarom is het belangrijk om op andere symptomen te letten en de juiste vragen te stellen aan deze groep, met name over hun dagelijkse activiteiten. Van Bruggen heeft hiervoor vragenlijsten gemaakt die door begeleiders (soms samen met hun client) zijn ingevuld. “Ik wil weten hoe vaak we het niet weten”, zegt ze over artrose bij mensen met een verstandelijke beperking. Door artroseklachten eerder te diagnosticeren, kan ook eerder een behandeling worden gestart. “Daarmee kunnen we bij zo veel mogelijk mensen voorkomen dat zij in hun dagelijks leven hinder ondervinden.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky