Man in rolstoel op Texel straks zonder thuiszorg: 'Vrees voor verhuizing'

Vanaf 1 januari 2024 wordt de tweedaagse thuishulp voor rolstoelgebonden Dieter Joseph stopgezet. Sinds 30 jaar maakt hij hier gebruik van om zelfstandig te kunnen blijven wonen, maar zijn vertrouwde thuiszorgaanbieder Omring kan hem geen zorg meer bieden. Hij woont op Texel en vreest dat hij nu op het vaste land naar een verzorgingstehuis moet. Dit meldt NH Nieuws.

Joseph woont vanwege zijn verlamming in een gelijkvloerse woning met allerlei apparatuur dat hem in staat stelt om zelfstandig te wonen. Eigenlijk kan hij alles, behalve aankleden en persoonlijke  verzorging. Dit doet thuiszorginstelling Omring al bijna 30 jaar voor hem. Zorgverleners maken hem ’s ochtends klaar voor de dag en stoppen hem ’s avonds weer in bed. Zo’n twee weken geleden kreeg hij te horen dat zijn zorg wordt stopgezet omdat hij te veel uren in beslag neemt en het werk te zwaar is het voor het personeel. Volgens Omring is een woonzorglocatie een betere omgeving om aan zijn toenemende zorgvraag te kunnen voldoen.

Zzp'er via pgb

Er lijkt geen andere oplossing dan zijn vertrouwde huis te moeten verlaten en te verhuizen naar een verzorgingstehuis op het vaste land. Zijn vrienden en familie wonen allemaal op Texel, ook zijn moeder die iedere dag voor haar zoon kookt. Op zijn beurt helpt hij haar met het regelen van bankzaken. “Ze is boos en als ze alleen is zit ze te janken thuis”, zegt Joseph. Op Texels is Omring de enige thuiszorgaanbieder, dus hij heeft zijn hoop nu gevestigd op een zzp’er. Joseph kan hier geld aan uitgeven met zijn persoonsgebonden budget (pgb).

Plek op Texel

Omring stelt overigens dat er voor Joseph gewoon een plek beschikbaar is op een van de zorglocaties, waar hij op zeer korte termijn de hulp kan krijgen die hij nodig heeft.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky