Rechtszaak tegen verpleegkundige die gehandicapte jongen in te heet bad deed

In de rechtbank in Breda dient vandaag de rechtszaak tegen Jacob K., de verpleegkundige die een meervoudig gehandicapte jongen in een te heet bad deed, zonder eerst de watertemperatuur te controleren. Door het water liep de 14-jarige op 52 procent van zijn lichaam ernstige brandwonden op. Zijn huid verkleurde en liet op zijn benen los. De verdachte zou niet op tijd 112 hebben gebeld en onjuist hebben gekoeld, waarna het slachtoffer twee dagen later kwam te overlijden. Hij staat terecht voor dood door schuld. Het incident vond zo’n 4 jaar geleden plaats. Dit melden de Telegraaf en ANP. 

Een tijd lang was de verpleegkundige onvindbaar voor justitie, maar vandaag is hij toch echt aanwezig. De 63-jarige verzorger zegt niet te weten hoe het incident ooit heeft kunnen plaatsvinden. Zairo ging in bad liggen en pas na een tijdje staan. Pas toen zag de zorgverlener de rode billen bij de jongen. Meteen liet hij het bad leeglopen en vulde hij het opnieuw. Toen K. zag dat hij daarna nog steeds rood was, belde hij de pleegmoeder van Zairo. Een paar dagen later kreeg hij te horen dat de jongen was overleden.

Badwater hoger en heter dan afgesproken

Dat is K.’s kant van het verhaal. Volgens pleegmoeder Petra mocht het badwater niet hoger zijn dan 15 tot 20 centimeter, tot net boven zijn billen. De brandwonden van Zairo begonnen echter vlak onder zijn borst. Hij had tweedegraads brandwonden. Die ontstaan binnen 2 minuten blootstelling aan water van 51 graden Celsius. Zairo ging altijd in een bad in water van 38 graden. Antwoorden op vragen over hoe het badwater ooit zo warm had kunnen zijn, heeft K. niet.

Het OM eist een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden en een 5-jarig beroepsverbod.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky