Onderzoek naar jongeren met licht verstandelijke beperking en relaties

Rutgers, Atria en COC doen onderzoek naar jongeren met een licht verstandelijke beperking tussen de 16 en 23 jaar en hoe zij daten en relaties ervaren. Het doel is om preventieve interventies te ontwikkelen tegen partnergeweld onder deze groep jongeren. Professionals die werken met jongeren met een LVB worden gevraagd voor een individueel gesprek, groepsgesprek en een korte vragenlijst. Dit meldt Kennisplein Gehandicaptensector. 

Tijdens individuele gesprekken komen de minder leuke kanten van daten en relaties aan bod, zoals partnergeweld. Groepsgesprekken duren maximaal anderhalf uur en kunnen op de zorglocatie plaatsvinden. De groep bestaat uit niet meer dan 5 jongeren van 16 tot 19 jaar of 20 tot 23 jaar. Ook tijdens deze gesprekken worden de minder leuke kanten van daten en relaties besproken én maken de onderzoekers gebruik van interactieve spelelementen voor een positieve bijeenkomst.

Korte vragenlijst

Professionals worden tot slot gevraagd om een korte vragenlijst in te vullen over hun ervaringen met jongeren met een LVB. Ze hoeven zich niet voor alle onderzoeksmogelijkheden aan te melden, een vorm is genoeg. Jongeren krijgen als dank voor deelname een HEMA-cadeaubon ter waarde van 15 euro.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky