Teamleider gehandicapteninstelling kleineerde en mishandelde cliënten

Tegen een 35-jarige teamleider van zorginstelling ASVZ-locatie de Lingebolder in Leerdam is een celstraf van een jaar geëist. De vrouw staat terecht voor mishandeling van drie cliënten met een functioneringsniveau van een baby of peuter. Ze zou zich negen maanden lang hebben misdragen tegenover de cliënten met een verstandelijke beperking door ze te kleineren, pesten, mishandelen en op te sluiten. Collega’s maakten een melding, waarna ze werd aangehouden. Dit meldt RTV Utrecht. 

De teamleider zou een cliënt aan zijn benen hebben meegesleurd en cliënten hebben ontzegd van eten en drinken. Volgens medewerkers van de instelling deed ze haar werk onder invloed van alcohol en manipuleerde ze collega’s. Ze zou haar machtspositie hebben misbruikt. In appgroepen van medewerkers duidde de verdachte haar cliënten op schrijnende wijze en deelde ze foto’s van mishandelde cliënten of cliënten die met ontlasting in hun bed lagen. De chatberichten bevestigen ook dat ze een cliënt onnodig heeft gefixeerd en vervolgens aan zijn benen meesleurde.

Beroepsverbod

Volgens het OM bestrafte ze cliënten stelselmatig door hen geen eten en drinken te geven. Ze stopte ze vroeg in bed, schreeuwde tegen ze, pakte speelgoed af, en benadeelde en pestte ze. Het OM wil dat de vrouw 360 dagen de cel ingaat, waarvan 86 dagen voorwaardelijk. Ook moet ze een proeftijd van drie jaar opgelegd krijgen en mag ze niet meer in de zorgsector aan de slag.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky