Duizend euro per cliënt in gehandicaptenzorg korten vanwege bezuinigingen

De gehandicaptenzorg moet het straks met ongeveer 1.000 euro per cliënt minder doen. In 2025 krijgt de sector te maken met een bezuiniging van 232 miljoen euro. VGN-directeur Boris van der Ham had verwacht dat de formerende partijen de bezuinigingen zouden terugdraaien, maar er lijken zelfs bezuinigingen bij te zijn gekomen. “Dat is onverantwoord.” Dit meldt VGN, die samen met Ieder(in), Lfb, KansPlus en beroepsverenigingen NIP, NVO, V&VN, BPSW en NVAVG een brandbrief heeft geschreven aan de formateur en coalitiepartijen. 

De organisaties vrezen voor verschraling van de zorg en toenemende wachtlijsten. Immers, de bezuinigingen staan op ongeveer 1.000 euro per client. Doordat hierdoor een nog grotere druk ontstaat op zorgverleners, voorspellen de briefschrijvende organisatie ook een hogere uitstroom en minder starters in de gehandicaptenzorg. De bezuinigingen op de zorg voor mensen met een beperking leidt volgens hen tot een “onaanvaardbare afname van hun kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van hun cliënten”.

Bijdrage leveren aan regeerakkoord

VGN, Ieder(in), Lfb, KansPlus, de NVAVG, BPSW, V&VN, NVO en NIP hopen een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere uitwerking van het coalitieakkoord in een passend regeerakkoord, waardoor er in de begroting voor volgend jaar nog ruimte ontstaat om de bezuinigingen op gehandicaptensector terug te draaien.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky