'Onbegrijpelijk dat bezuinigingen gehandicaptenzorg doorgaan’

Het is volgens vakbond FNV Zorg & Welzijn onverantwoord en onbegrijpelijk dat het demissionair de bezuiniging van 152 miljoen euro op de gehandicaptenzorg niet in de ijskast zet. Bestuurder Saida Youssef vindt het wonderlijk dat er vlak voor de aanstelling van een nieuw kabinet nog zo’n grote beslissing wordt gemaakt. “We hebben er geen woorden voor. Een goedkoop staaltje politieke druk van demissionair minister Steven van Weyenberg van Financiën”, aldus FNV die de Tweede Kamer oproept de bezuinigingen er niet doorheen te laten glippen. 

Zo’n zes weken geleden verklaarde de Tweede Kamer de bezuiniging controversieel. “Dat is toch een duidelijk signaal dat bezuinigingen op de gehandicaptenzorg niet de juiste weg is.” De vakbond stelt dat Van Weyenbergs oproep voor het doorzetten van de bezuinigingen voorbij gat aan de werkelijke impact van de bezuiniging op de gehandicaptenzorg.

Grotere groepen, minder begeleiding

“Als de bezuiniging doorgaat worden de groepen groter en is er nog minder begeleiding. We zien nu al dat de hoge werkdruk nog verder toeneemt en zaken als dagbesteding weg zijn. We moeten juist werken aan een toekomstbestendige gehandicaptenzorg, dat betekent investeren in plaats van bezuinigen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky