Bewoonster begeleid wonen ernstig mishandeld, maar zíj moet weg

Een 46-jarige vrouw met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen is volgens haar vader en broer meerdere malen mishandeld door een medebewoner in een huis voor begeleid wonen van Dichterbij in Oss. Haar familie vecht al jaren voor haar gelijk, maar stuit steeds op weerstand. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Sinds 2011 woont de vrouw (Elly) in het huis voor begeleid wonen. In 2014 is ze meerdere malen mishandeld door een medebewoner en liep ze een hersenschudding en ernstige kaakfractuur ook. Deze man heeft ook andere cliënten verwondingen toegebracht, maar hij woont nog steeds in hetzelfde huis. De vader en broer (Christ en Alex) van de vrouw begrijpen dat hij er niks aan kan doen vanwege zijn beperking, maar snappen niet dat Dichterbij hém in bescherming neemt terwijl zíj wordt bedreigd. Toen de overlastgevende bewoner tijdelijk op een andere plek woonde, waren alle problemen ook meteen weg, stelt de strijdende familie.

Omgevingsverbod

Toen Dichterbij de Elly eind vorig jaar wilde verhuizen en de man zijn plekje in het huis wilde teruggeven, stapten de mannen naar de rechter. Die was het ermee eens dat zij en haar medebewoner niet meer op dezelfde plek kunnen wonen en dat Dichterbij niet voldoende heeft kunnen onderbouwen waarom zij er juist weg moest. Desondanks is de zorginstelling vrij om te bepalen wie elders wordt ondergebracht, aldus de rechter. Christ en Alex laten het er echter niet bij zitten en trekken hun mond open wanneer zij dat nodig achten. Inmiddels mag de vader van Elly niet meer bij haar huis in de buurt komen.

Doodsbang

"Maar die medebewoner is weer gewoon terug en mijn dochter is doodsbang. Ze is in totaal nu vijf keer mishandeld en durft haar kamer niet af als hij in huis is. Zij is nu het slachtoffer van een onveilige situatie in dat huis.” In een nieuwe rechtszaak die twee weken geleden plaatsvond, eiste Dichterbij dat Elly de woning voor begeleid wonen verlaat. “De zorgvraag is leidend”, zegt de zorginstelling over het besluit om haar te laten verhuizen. Maar als beide partijen er niet uitkomen kan dit leiden tot een beëindiging van de zorg.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky