80-jarige helpt school met spelletjes maken voor mensen met visuele beperking

Leerlingen van het Technasium van de Thorbecke Scholengemeenschap krijgen hulp van een 80-jarige vrouw met een visuele beperking bij het maken van bord- of kaartspelletjes voor blinden en anderszins visueel beperkte mensen. Hennie Halfwerk was bij haar geboorte slechtziend en is sinds haar veertiende blind. Ze weet dus wat nodig is om zulke spelletjes toegankelijk te maken. Dit meldt RTV Oost.

Hoewel Halfwerk een spelletjesfanaat is, zijn er maar weinig die ze kan spelen. Daarom is ze blij dat het Technasium in Zwolle het initiatief neemt om toegankelijke bordspelletjes te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. “Het zou geweldig zijn als er meer spelletjes komen die we ook samen met goed ziende mensen kunnen spelen.” De school is hiermee begonnen nadat speelgoedwinkel De Dondersteen vroeg om spellen te bedenken.

Op gevoel

De eerstejaars Technasium-leerlingen hebben gezien welke spelletjes Halfwerk al heeft (dammen, braille scrabble en solitaire). Verouderde spelletjes, of spellen die ze zelf heeft gemaakt of prijziger zijn dan de reguliere varianten. Halfwerk heeft de leerlingen tips gegeven bij het ontwikkelen van spelletjes voor blinde en slechtziende mensen. Zo kan niet iedereen die blind is braille en zijn voelbare streepjes, rondjes of andere vormen van groot belang om iedereen te kunnen laten meedoen. “Veel gaat voor blinde mensen op gevoel.”

Drie ontwikkelde spellen bevinden zich nu in de prototype-testfase.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky