Onderzoek naar MRI-techniek die MS beter kan vaststellen

Alzheimer Nederland, EpilepsieNL, Hersenstichting en Stichting MS Research hebben hun krachten gebundeld in het samenwerkingsverband BRAINS. Samen willen ze meer bereiken voor mensen met een hersenaandoening. Het tweede onderzoek van BRAINS gaat over een verbeterde MRI-techniek voor multiple sclerose (MS). Dit meldt het Maastricht UMC+. 

Neurowetenschapper Jaap Jansen van het Maastrichtse umc leidt het onderzoek naar de door hem en zijn team ontwikkelde MRI-techniek voor mensen met MS; een hersenaandoening die ook in de ruggenmerg zit. Doordat het beschermlaagje (myeline) om de zenuwuitlopers kapotgaat, ontstaan er ontstekingen. Myeline-water imaging moet ervoor zorgen dat artsen beter kunnen vaststellen waar het misgaat in de hersenen van patiënten met MS.

Snellere diagnose en behandeling

Het tweede onderzoek van BRAINS volgt gedurende 2 jaar 93 mensen die de techniek gaan testen. Doel van de studie is vaststellen of myeline-water imaging (MWE) inderdaad veranderingen in hersenen kan vaststellen die andere scans niet zien. Als dit het geval is, kan MS beter herkend, gediagnosticeerd en behandeld worden. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky