Onderzoek naar oogbesturingssysteem GazeViewer
Onderzoek moet uitwijzen of oogbesturingssysteem GazeViewer een meerwaarde biedt bij het bepalen of iemand aan neglect lijdt. Roessingh, Centrum voor Revalidatie Roessingh Research and Development en rdgKompagne starten gezamenlijk een onderzoek naar het inzetten van GazeViewer voor diagnose en behandeling van de visuele aandoening neglect. Ook wordt onderzocht of het systeem kan worden ingezet bij de behandeling van deze aandoening. Dat meldt Roessingh.
Bij neglect wordt vaak één lichaamshelft en/of de omgeving stelselmatig verwaarloosd. Dit wordt veroorzaakt door hersenletsel, zoals bij een beroerte of niet aangeboren hersenletsel. Iemand met neglect kan alles normaal zien en voelen. De aandacht wordt echter onbewust onvoldoende gericht op een zijde van het eigen lichaam of de omgeving. Er zijn verschillende vormen van neglect. Bij visuospatieel neglect is er een stoornis in het bewust zien (van een lichaamshelft en/of omgeving). Het is geen stoornis van de ogen, maar een aandachtsstoornis door het hersenletsel.
Om visuospatieel neglect te kunnen vaststellen worden vaak pen- en papiertaken gebruikt. Hiermee kan echter niet de oogbewegingen tijdens het onderzoek worden vastgesteld. Het onderzoeksteam verwacht echter dat het van groot belang zou kunnen zijn om de oogbewegingen wel te kunnen vaststellen. Er wordt verwacht dat hiermee neglect nauwkeuriger kan worden vastgesteld, herstel beter kan worden gevolgd en mogelijkheden zou kunnen bieden voor behandeling. Om dit verder te onderzoeken zal de toepassing van de GazeViewer worden onderzocht.
De GazeViewer is speciale software welke geleverd wordt door het bedrijf rdgKompagne (ook onderdeel van Roessingh) en die gebruik maakt van een oogbesturingsmodule om oogbewegingen vast te leggen. Hiermee kan bijvoorbeeld worden gemeten waar iemand op een beeldscherm naar kijkt, hoe lang hij/zij ergens naar kijkt en hoe het oogbewegingspatroon is. Dit zou meer inzicht kunnen geven in de manier waarop de omgeving wordt waargenomen.
© Nationale Zorggids