21 maart 2016 om 15:00
2 minuten lezen
Onderzoek naar toekomst van Sociaal Werk bedrijf Permar afgerond
Onderzoeksbureau Langedijk Samenwerken aan Oplossingen (SWO), schetst vier scenario’s voor de toekomst van Permar WS. Barneveld, Ede, Renkum, Scherpenzeel en Wageningen, de vijf gemeenten die deelnemen in Permar WS delen de conclusie uit het onderzoeksrapport dat er geen toekomst meer is voor de gemeenschappelijke regeling (GR) van Permar WS. Het rapport is deze week aangeboden aan de in Permar deelnemende gemeenten. Na besluitvorming over het rapport en de toekomst van Permar in de vijf gemeenteraden, vindt nadere uitwerking van het genomen besluit plaats.
Samenwerken
De GR van Permar omschrijft hoe de Wet sociale werkvoorziening(Wsw) wordt uitgevoerd en wie welke rol hierin vervult. Het scenario waarbij de gemeenten uit de GR treden lijkt de meest voor de hand liggende. Dit is een van de conclusies van onderzoeksbureau Langedijk SWO dat onderzoek heeft gedaan naar de toekomstmogelijkheden voor Permar WS. Als de gemeenteraden van de vijf gemeente deze conclusie overnemen, dan is het mogelijk om de GR te ontbinden. De gemeente nemen daarbij de tijd om het proces zorgvuldig te doorlopen.
Medewerker centraal
De betrokken medewerkers van Permar worden stap voor stap meegenomen in alle veranderingen. Het gaat om de toekomst van de medewerkers van Permar, zij doen het werk en zij staan centraal. De afgelopen periode zijn alle medewerkers geïnformeerd over het lopende onderzoek en de mogelijke veranderingen. Ook nu worden de werknemers geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. Het dienstverband en de rechtspositie van de Wsw medewerkers van Permar verandert door de ontbinding van de GR overigens niet. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor de Wsw medewerkers die werkzaam zijn bij Permar. Daar komt bij dat de vijf gemeenten het erover eens zijn dat alle medewerkers zo regulier en lokaal mogelijk moeten kunnen werken.
Vervolgproces
Onderzoeksbureau Langedijk SWO heeft haar advies gebaseerd op actuele ontwikkelingen en op interviews met o.a. gemeentebestuurders, directie en management van Permar WS. Hierop zijn toekomstmogelijkheden ontwikkeld waarvan de consequenties in kaart zijn gebracht. Het is aan de gemeenteraden van de vijf deelnemende gemeenten om een keuze te maken voor de toekomst van Permar.
Het rapport wordt tussen maart en mei in de gemeenteraden van de vijf gemeenten besproken, vervolgens nemen zij een besluit over de toekomst van Permar.