Openbaar vervoer laat rolstoelgebruiker in de kou staan
Enkele weken geleden stond rolstoelgebruiker Meinder Withoff (59) uit Groningen drie uur lang in de kou. Hij was namelijk twee keer geweigerd door een buschauffeur van Qbuzz bij het bus transferium in Gieten. “Ik was tot op het bot verkleumd.” Dit meldt RTV Noord.
Withoff werd in 2008 getroffen door een herseninfarct, waardoor hij afhankelijk is van een rolstoel. Dat weerhield hem echter niet om die avond gezellig met oude vrienden in de stad Groningen te gaan eten. Na negenen zetten zij hem af bij het hoofdstation zodat hij vanaf daar naar Stadskanaal kan reizen.
Het eerste gedeelte van zijn reis verliep soepel en komt hij met behulp van een rolstoellift de bus in. Eenmaal aangekomen op het transferium in Gieten moest hij vervolgens de bus nemen naar Stadskanaal. Echter werd Withoff bij deze rit geweigerd, want volgens de buschauffeur was zijn elektrische rolstoel te zwaar.
‘Niet mijn probleem’
Volgens Withoff klopt hier niks van. “In de vervoerdersvoorwaarden van Qbuzz staat duidelijk geschreven dat een rolstoel, inclusief gebruiker, tot 350 kg mag wegen. Mijn rolstoel is maar 136,5kg. Reken mij daarbij op, van ongeveer honderd kilo, dan zit je nog lang niet aan het maximale gewicht.” Toch laat de chauffeur hem achter op het transferium.
Dus moest Withoff vervolgens een uur wachten op de volgende bus. Ondertussen bellen zijn vrienden met de klantenservice van Qbuzz, waar de centralist zegt dat de volgende buschauffeur hem écht meeneemt. Dan blijkt het dat het dezelfde chauffeur is die nu zijn ronde heeft afgemaakt. Weer weigert de man om Withoff mee te nemen. De rolstoelgebruiker vraagt hoe hij dan thuis moet komen, waarop de chauffeur antwoordt: dat is niet mijn verantwoordelijkheid.
Toegankelijkheid
Zorgbelang Groningen doet al sinds 2017 onderzoek naar de toegankelijkheid van het ov in de provincie. Woordvoerder Carin van der Wal stelt dat er in zeven jaar tijd nog niks is verbeterd. Het ov is nog steeds iets waar invalide mensen liever geen gebruik van maken.
Withoff zegt dat dit al de tweede keer is dat hij door Qbuzz is achtergelaten. In 2014 ging het al eens mis. Toen is hem beloofd dat alle buschauffeurs van Qbuzz de juiste instructies zouden krijgen voor het meenemen van invalide mensen, maar die instructie lijken nooit te zijn gekomen.
Van der Wal ziet een vicieuze cirkel, waarbij mensen met een beperking jarenlang worden opgeroepen om meer gebruik te maken van het ov, maar dat er tegelijkertijd flink op bezuinigd wordt. “Dat valt niet te rijmen. Geldtekorten leiden ook nog eens tot minder buschauffeurs en hogere werkdruk. Hierdoor kunnen dit soort incidenten ontstaan.
Maatregelen
Volgens Gert Veringa, manager beheer bij OV-Bureau Groningen Drenthe, wordt Qbuzz personeel minstens één keer per jaar bijgeschoold, zodat zij weten hoe ze moeten omgaan met invaliden en het bijbehorende materieel. Dit soort incidenten mag dus niet gebeuren. Twijfelen chauffeurs of een rolstoel mee mag, dan moet er een alternatief worden geregeld. Doorrijden is wat Veringa betreft een flinke overtreding.
Van der Wal zegt dat er een systematische oplossing moet komen die zorgt voor álle reizigers. Zij wil dan ook in gesprek met belanghebbenden en de commissie mobiliteit. “We moeten nu met elkaar rond de tafel te gaan, met passagiers, chauffeurs en vervoersbedrijven. Zodat we kunnen kijken wat er nodig is om de situatie te verbeteren. En dat is niet alleen geld, maar ook een andere mindset. Een cultuuromslag, als het ware. Maar het is een heel lang proces om de inclusieve samenleving voor elkaar te krijgen, en daar is geld een belangrijke drijfveer in. Als dat geld er niet is, kunnen we ook niks doen.”