Ouders van vrouw met ernstige beperking bezorgd over sloop woning
27 maart 2024 om 10:19
< 1 min lezen

Ouders van vrouw met ernstige beperking bezorgd over sloop woning

De afgelopen 29 jaar hebben de ouders van een vrouw met meervoudige beperkingen hun huis zo ingericht dat ze alle faciliteiten hebben. Hun wijk wordt echter gerenoveerd, waardoor ze straks moeten vertrekken. De vrees is dat ze nooit de faciliteiten krijgen die ze hebben opgebouwd in hun huidige woning in Heerlen. Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen aanvragers voorzieningen slechts één keer verstrekt. “Wat krijgen we dan in de toekomst?”. Dit meldt L1. 

Woningen in de wijk Versiliënbosch zijn dusdanig verouderd dat woningcorporatie Woonpunt heeft besloten deze te slopen en nieuwe woningen terug te bouwen. Dit betekent dat de familie Twirkel hun huis uit moet. Een huis dat in bijna 30 jaar tijd is voorzien van alle benodigdheden voor hun zwaar gehandicapte dochter. Veel vertrouwen heeft vader Jos niet in de overheid of in de toekomst.

Te veel luiers

Zo wordt de familie aangesproken op het feit dat ze dagelijks meer dan drie luiers gebruiken. Als Twirkel vraagt waarom dit überhaupt een vraag is, luidt het antwoord dat instellingen alleen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds luiers verschonen. Zij gebruiken er zes omdat ze hun dochter goed willen verzorgen. “Zij heeft hier nog nooit rode billen gehad. Wat doen we verkeerd?” Deze kritische vragen hebben hun vertrouwen geschaad en dit wantrouwen zet zich om in protest tegen de sloop van hun huis. Het gezin is blij met de woning en wil er niet op achteruitgaan.

Toezegging

Woonpunt-bestuurder Wim Hazeu heeft toegezegd dat de familie geen faciliteiten zal verliezen. “Natuurlijk gaan we maatwerk leveren”, zegt hij. De bestuurder vindt ook niet dat bewoners de dupe mogen worden van het feit dat de corporatie kiest voor het vervangen van woningen in de wijk. “We zullen dus ook voor deze mensen terug realiseren wat nodig is om prettig te kunnen wonen. Ja, dat is een toezegging.” Bewoners kunnen uiteindelijk ook terug naar hun wijk, al dan niet op een andere plek.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Tweede Kamer debatteert over kritisch rapport VN-Verdrag Handicap

    Vandaag om 10:51
    • Gehandicaptenzorg

    Nieuwe genetische oorzaak voor zeldzame verstandelijke beperking ontdekt

    Gisteren om 13:50