16 november 2016 om 12:55
< 1 min lezen

Overgebleven zorggeld door 35 gemeenten niet gebruikt voor zorg

Vorig jaar hielden 190 gemeenten zorggeld over voor taken die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vallen. Uit een enquête van NOS en Binnenlands Bestuur blijkt nu ook dat een op de vijf gemeenten die vorig jaar geld overhielden, dat overgebleven geld niet apart heeft gezet voor zorgtaken. Dat meldt NOS.

Het geld dat overgebleven is wordt bij 35 gemeenten in de algemene reserves gestopt. Vanuit deze algemene reserves kunnen ook andere gemeentelijke projecten profiteren van het geld. Volgens sommige gemeenten moeten het overgebleven zorggeld wel in de algemene reserves omdat er geen andere potjes zijn. 155 van de 190 gemeenten houden het geld wel binnen sociaal domein, waaronder de Wmo, jeugd, werk en inkomen vallen. Ook zijn er gemeenten die pas later bepalen wat er met het overgebleven zorggeld gebeurt. 

Het merendeel van de gemeenten past, ondanks hun overschotten op de Wmo en jeugdzorg, het zorgbeleid niet aan. Enkele gemeenten zijn van plan de eigen bijdrage te verlagen of tarieven voor zorgtaken te verhogen.

Door: Redactie Nationale Zorggids 
 

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Boete dreigt voor Amandel Bloesem Woonzorg Groep

    Gisteren om 09:16
    • Gehandicaptenzorg

    Subsidie beschikbaar voor meer zorggeschikte sociale huurwoningen

    Gisteren om 09:04

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland