2 februari 2017 om 11:50
< 1 min lezen

‘Positief beeld van gemeenten over Wmo klopt niet’

Hoewel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) recentelijk stelde dat mensen tevreden zijn over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), is dat volgens Patiëntenfederatie Nederland een te rooskleurig beeld. Het onderzoek van de VNG heeft bijvoorbeeld mensen uitgesloten wiens aanvraag voor hulp afgewezen was. De federatie wil dat gemeenten een realistischer beeld krijgen van de voorziening, en hoe zij zich daarin kunnen verbeteren. Dit meldt Patiëntenfederatie Nederland.

De federatie startte op eigen initiatief een onderzoeksprogramma onder de naam Mijn kwaliteit van leven. In totaal gaven zo’n 26.000 mensen hun mening over de Wmo, waaronder ook mantelzorgers en mensen wiens hulpvraag werd afgewezen door de gemeente. Zij gaven in dat onderzoek een heel ander beeld van de gemeenten. De deelnemers gaven de gemeenten een rapportcijfer van 5,2 voor het contact met de gemeente en hun hulp(middelen) als dat nodig was.

Een derde van de ondervraagden zegt niet de hulp te hebben gekregen die zij nodig hebben. Het gaat dan onder andere om het afwijzen van hulpmiddelen, die de persoon zelf niet kan betalen. Volgens Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie, weten gemeenten niet goed wat kwetsbare burgers nodig hebben. “Als ze dat weten, kunnen ze beter maatwerk leveren. Dat zal de kwaliteit van leven van mensen rechtstreeks ten goede komen.” Ook stelt zij dat gemeenten het Wmo-geld aan andere zaken besteden, zoals de aanleg van nieuwe wegen. Hierdoor ontvangen de mensen niet de hulp die zij nodig hebben, omdat er geen geld voor is.

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Officiële erkenning ‘Doelgroep Expertisecentrum NAH’ voor Ermelose locatie ’s Heeren Loo

    Gisteren om 11:46
    • Gehandicaptenzorg

    Noord-Nederlandse gehandicaptenzorg stimuleert zzp’ers tot vast dienstverband

    Gisteren om 10:08