Schrijnend rapport van politie laat zien hoe criminelen de zorg uitbuiten
5 november 2024 om 10:07
2 minuten lezen

Schrijnend rapport politie laat zien hoe criminelen de zorg uitbuiten

Ouderen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking kunnen er niet zeker meer van zijn dat ze een opgeleide en bekwame zorgverlener in huis hebben. Steeds vaker zijn drugshandelaren, plofkrakers en andere gewelddadige criminelen actief in de zorg. En terwijl zij geld uit de sector halen, staan ze ook nog eens aan het bed van ouderen of mensen met een beperking. De politie waarschuwt voor onveilige en vernederende situaties voor cliënten. Soms zetten de criminelen zelfs kwetsbare cliënten in voor illegale werkzaamheden. Dit meldt RTL. 

Criminelen in de zorgsector zijn niet in het bezit van een echt diploma en gaan vaak naar huis met 12.000 euro extra per maand. De politie waarschuwt dat het geen lichte criminelen zijn die aan het bed van ouderen en gehandicapten staan, maar echt zware criminelen die ook nog eens niet schuwen voor risicovolle zorghandelingen zoals injecties en medicatie.

Cliënten pesten

Cliënten kunnen ook niet rekenen op respect van deze zorgcriminelen. Onderling praten ze zeer minzaam over hen en soms krijgen cliënten te maken met pest- en treitergedrag. Zo blijkt uit het politierapport in handen van RTL dat een jongen met een verstandelijke beperking urenlang met zijn blotte billen tegen een raam moest staan. Een andere cliënt moest zijn geslachtsdeel op de openbare weg tonen en zijn zorgverlener maande hem om zijn schoenen te likken. Belangenorganisatie KansPlus is enorm geschrokken van het rapport. “Het is een hele harde werkelijkheid die naar voren komt. Als er één voorbeeld is, dan zullen er meer voorbeelden zijn die wij niet weten”, zegt directeur Mariska Schutte. Zij eist onmiddellijke actie vanuit de politiek.

Kwaadwillende uitzendbureaus zetten criminele zorgverleners in

De reden dat criminelen ervoor kiezen om de meest kwetsbaren in de samenleving uit te buiten, is omdat zij misstanden vaak niet kunnen delen. Zij weten het niet of kunnen het niet opbrengen om kenbaar te maken dat hun zorgverlener helemaal niet geschikt is om zorg te verlenen. En met vervalste diploma’s of certificaten met werkervaring komen ze gemakkelijk aan een baan in de zorg. Er zijn bovendien voldoende uitzendbureaus die dit soort zorgcriminelen willen leveren aan zorgaanbieders. Want ook de uitzendbureaus zijn lang niet altijd zuivere koffie meer. Hierdoor verdienen de criminele zorgverleners rond de 12.000 euro per maand. Volgens de politie is er een eigenaar van een zorginstelling die zorg declareerde die niet geleverd was en inmiddels als miljonair een huis in Dubai heeft en alle auto’s kan kopen die hij maar wil.

Systeemfout gezamenlijk herstellen

Het is volgens de politie niet genoeg om ze op te sporen en berechten. Het gaat om een systeemfout, waarbij er bijna geen toezicht is op de zorg. Criminelen hebben bijna geen kans om gepakt te worden en halen tegelijk veel geld binnen. De politiek, betrokken organisaties en instellingen moeten samen barrières opleggen om ondermijning in de zorg tegen te gaan, roept de politie op.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Officiële erkenning ‘Doelgroep Expertisecentrum NAH’ voor Ermelose locatie ’s Heeren Loo

    Vandaag om 11:46
    • Gehandicaptenzorg

    Noord-Nederlandse gehandicaptenzorg stimuleert zzp’ers tot vast dienstverband

    Vandaag om 10:08