3 juni 2014 om 13:27
< 1 min lezen

Speciaal speelgoed voor kinderen met Pitt Hopkins syndroom

Eerstejaars studenten van de ICT-opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben speciaal speelgoed ontwikkeld voor kinderen met het Pitt Hopkins syndroom. Kinderen met dit syndroom kampen onder meer met epileptische aanvallen en ademhalingsproblemen. Vandaag demonstreren de verschillende studententeams het speelgoed aan de kinderen, maatschappelijke organisaties en opdrachtgever Street Side Software. Dit meldt de HvA.

Door een fout in het erfelijk materiaal zorgt het Pitt Hopkins syndroom ervoor dat de hersenen anders functioneren dan gewoonlijk. Kinderen met dit syndroom lopen al snel een ontwikkelingsachterstand op. Andere kenmerken zijn epilepsie, een afwijkend gelaat, slappe spieren en perioden waarin de kinderen erg snel gaan ademen. Pitt Hopkins is een zeldzame aandoening en is nog slechts bij een gering aantal kinderen vastgesteld.

De zeldzaamheid van de ziekte was een belangrijk argument om juist voor deze kinderen speelgoed te maken, vertelt ICT-docent Theo Ris. “Het ontwikkelen van speelgoed voor deze doelgroep is commercieel niet interessant. Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft de Hogeschool van Amsterdam dit onderwerp daarom opgenomen in haar onderwijsprojecten”.

De studenten hebben speelgoed ontwikkeld dat goed aansluit op de cognitieve en lichamelijke beperkingen van de kinderen. Naast het bedenken van nieuwe speeltjes werd ook bestaand speelgoed aangepast door bijvoorbeeld kleur, geluid en speciale vormen van licht toe te voegen. De studenten presenteren de eindresultaten vanmiddag in het Hva-gebouw Kroonhof in Amsterdam.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Amsterdam opent subsidie voor toegankelijkere stad

    Vandaag om 09:53
    • Gehandicaptenzorg

    Ieder(in) lanceert petitie ‘Ons Geduld is op’ voor een toegankelijk Nederland

    Gisteren om 09:44