3 september 2013 om 15:25
< 1 min lezen

Veel patiënten met diabetes type 1 zijn chronisch moe

Chronische vermoeidheid komt vaak voor bij mensen met diabetes type 1. Die vermoeidheid wordt niet zozeer veroorzaakt door schommelingen in de bloedsuikerspiegel, maar door gedragsfactoren. Volgens onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen is cognitieve gedragstherapie mogelijk een effectieve behandeling voor deze patiënten. Dat meldt het UMC St Radboud.

Bijna de helft van de mensen met diabetes type 1 is chronisch moe. Mensen met diabetes type 1 noemen hun ernstige vermoeidheid als de meest hinderlijke klacht van diabetes. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog dr. Hans Knoop en internist prof. Cees Tack van het UMC St Radboud dat is gepubliceerd in het blad Diabetes Care. Het is voor het eerst dat mogelijke oorzaken van chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes type 1 zijn onderzocht.

Aan het onderzoek deden 214 patiënten mee. Ze werden vergeleken met een even grote groep leeftijdsgenoten zonder diabetes. De mensen die last hadden van complicaties van diabetes, zoals problemen met hart, bloedvaten, nieren en zenuwen, hadden het meeste last van chronische vermoeidheid. De grootste ‘voorspellers’ van chronische vermoeidheid bleken echter een jonge leeftijd, depressie, pijn, slaapproblemen, een gevoel van machteloosheid en een gebrek aan beweging.

Op basis van het gepubliceerde onderzoek wordt nu daadwerkelijk bij patiënten onderzocht of cognitieve gedragstherapie effectief kan zijn. Voor dit vervolgonderzoek hebben de onderzoekers opnieuw een subsidie van het Diabetes Fonds ontvangen.

© Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
    • Gehandicaptenzorg

    Tweede Kamer debatteert over kritisch rapport VN-Verdrag Handicap

    Vandaag om 10:51
    • Gehandicaptenzorg

    Nieuwe genetische oorzaak voor zeldzame verstandelijke beperking ontdekt

    Gisteren om 13:50