9 maart 2020 om 16:40
< 1 min lezen

Virtual reality-bril populair bij behandeling tegen psychose en autisme

Zorgverleners gebruiken bij de behandeling van autisme en psychoses steeds vaker een virtual reality-bril. Mensen met deze aandoeningen kunnen met behulp van de bril oefenen in een virtuele wereld en zo leren om te gaan met hun psychische problemen. Dit meldt NOS.

Mensen met autisme kunnen met een virtual reality-bril alledaagse situaties oefenen, zoals een afspraak in een café. Daardoor kunnen ze leren om bepaalde emoties in te schatten en dit helpt ze weer in de echte wereld. Zelfs genezing lijkt mogelijk met de bril. Zo kan iemand van psychoses afkomen door in de virtuele wereld te onderzoeken tegen welke problemen hij of zij oploopt. De waanwereld waarin mensen die psychoses krijgen leven, kan in de veilige situatie met de virtual reality-bril onder de loep worden genomen.

Effect van de virtual reality-bril wetenschappelijk onderzocht

Het effect van de virtual reality-bril op mensen met autisme is op dit moment onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. De eerste resultaten hiervan lijken succesvol. VR-therapeut Bjorn van Pelt is hierover enthousiast: “Eerder bleef het in de behandelkamer bij gesprekken en kreeg de patiënt de oefeningen mee naar huis. Nu kunnen we hier direct situaties oefenen en daarover in gesprek gaan. Die stap tussen de behandelkamer en het echte leven ontbrak, maar hebben we nu via deze tool in handen.”

Verzekeraars financieren VR-studies

Verzekeraars dragen financieel bij aan de huidige onderzoeken met virtual reality. Ook voor hen is deze ontwikkeling gunstig omdat met deze nieuwe tool behandelingen mogelijk kunnen worden ingekort. Dat komt weer ten goede aan de lange wachtlijsten in de ggz.

Door: Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
  • digitale toegankelijkheid
    • Gehandicaptenzorg

    Mensen met beperking hebben nog altijd veel moeite met regelen van zaken online

    Vandaag om 14:31
    • Gehandicaptenzorg

    Aangifte tegen zorgmanager die eerder ontslagen is vanwege agressie naar cliënten

    Vandaag om 09:58