30 oktober 2018 om 11:02
2 minuten lezen

VPRO documentaireserie volgt groep mensen in revalidatiecentrum

Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum. In de docu is te zien hoe ze werken aan het vormgeven van hun nieuwe leven, dat in veel opzichten drastisch is veranderd als gevolg van een ongeval of ernstige aandoening. De serie, waarin ook enkele van de behandelaars worden gevolgd, vertelt hun verhaal als een roman: Stuk is non-fictie verteld als een kwalitatief hoogwaardige dramaserie. Dit meldt VPRO. 

Door het dagelijks leven van de patiënten (en hun verzorgers) onder een vergrootglas te leggen, verwordt het revalidatiecentrum van een doorsnee zorginstelling tot een miniatuurwereld waar mensen op de grenzen stuiten van hun bestaan. In Stuk is het revalidatiecentrum een biotoop waar alle dromen, verlangens en plannen doorlopend moeten worden bespiegeld en bijgesteld. In de periode die hier wordt doorgebracht, ver weg van de dagelijkse besognes, wordt iedereen gedwongen om zich niet alleen intensief bezig te houden met het lichamelijk herstel, maar ook met de grote vraag wat ze willen met de rest van hun leven nu bijna niks meer is wat het was.

Patiënt en arts in beeld

In het eerste deel van Stuk komen de belangrijkste personages in beeld. Waaronder de van oorsprong Amerikaanse Paul met drie tienerkinderen en een Nederlandse vrouw. Hij viel ‘s nachts van de trap en brak zijn nek. Van een leen dat bol stond van sport, muziek, familie, vrienden en cafés is hij nu tot een bestaand veroordeeld dat bestaat uit stilzitten, wachten, verzorgd worden, therapie volgen en weer wachten. Daarnaast leert de kijker revalidatiearts Willemijn kennen en wondverpleegkundige Monique.

In latere delen komt ook de zestienjarige scholier Daan in beeld die scoliose heeft en als gevolg van een medische complicatie ook een dwarslaesie heeft. Maaike moet opnieuw leren lopen en haar arm gebruiken en veertiger Niels kreeg te maken met een zware hersenbloeding, waarna hij in coma raakte en een deel van zijn schedel verwijderd moest worden. Tot slot is er ook paraglide-instructeur Basir die tijdens zijn werk viel en zijn rug brak.

De docu die is gefilmd zoals speelfilms, dramaseries en romans worden gefilmd, is vanaf 23 januari 2019 te zien op NPO 2. 

Door: Redactie Nationale Zorggids

Relevante artikelen

Alles van gehandicaptenzorg
  • Pameijer Mozaïk
    • Gehandicaptenzorg

    Mozaïk heet 10 jaar na overname eindelijk Pameijer Mozaïk

    29 november 2024 om 08:34
  • taxi beperking
    • Gehandicaptenzorg

    Bewoners Ipse de Bruggen in de stress door onbetrouwbare taxi’s

    28 november 2024 om 11:52