VR biedt mogelijkheden voor LVB’ers in de verslavingszorg
Virtual reality (VR) maakt verslavingszorg toegankelijker, vooral voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Promovendus Simon Langener onderzocht aan de Universiteit Twente hoe VR kan helpen bij behandeling en werkt aan praktische toepassingen bij Tactus Verslavingszorg. Dit meldt Universiteit Twente.
Mensen met een LVB vinden het lastig om zich situaties voor te stellen. Cognitieve gedragstherapie, waarbij veel wordt gepraat over denkbeeldige verleidingen, werkt dan vaak minder goed. Met VR kunnen cliënten die situaties juist beleven. Denk aan een voetbalwedstrijd waarbij alcohol wordt aangeboden, of ontspanningsoefeningen op een bankje in het park. Beeld, geluid en interactie maken de ervaring levensecht. Sommige cliënten krijgen zelfs een droge mond van de trek, zegt Langener. Dat maakt het oefenen met gedrag en omgaan met triggers veel effectiever, aldus de onderzoeker.
Meer spontane gesprekken
De virtuele wereld blijkt ook een veilige plek om te praten. Cliënten delen in VR vaak spontaan meer over hun gevoelens en ervaringen. Daardoor krijgen behandelaars beter zicht op persoonlijke valkuilen en kunnen ze gerichter werken aan verandering. Langener ziet daarom grote mogelijkheden, maar waarschuwt ook voor valkuilen. Begeleiding is cruciaal, want VR-sessies kunnen mentaal zwaar zijn. Cliënten moeten goed worden opgevangen na afloop. Ook voor behandelaars is het wennen: zij begeleiden cliënten in 3D, terwijl ze zelf slechts een 2D-scherm zien. De techniek is bovendien prijzig.
‘Mooie kansen’
Toch blijft Langener positief en werkt hij bij Tactus mee aan vervolgonderzoek. “VR biedt mooie kansen om de behandeling beter aan te sluiten bij de behoeftes van deze cliënten. Mits we het zorgvuldig blijven ontwikkelen en testen.”