Angststoornis onderbelicht: ‘Mensen weten dat hun angsten niet rationeel zijn’
11 januari 2024 om 09:12
< 1 min lezen

Angststoornis onderbelicht: ‘Mensen weten dat hun angsten niet rationeel zijn’

Een angststoornis kan grote mentale en fysieke klachten veroorzaken, maar toch wordt er maar weinig over gesproken. Volgens psychiater Neeltje Batelaan komt dit doordat mensen met een angststoornis schaamte ervaren en zich ervan bewust zijn dat hun angsten mogelijk niet rationeel zijn. Dit meldt NPO Radio 1.

Die combinatie zorgt ervoor dat ze niet bij de zorg aankloppen: ondanks dat ze grote angsten hebben, weten ze ook dat het in hun hoofd zit. “En mensen praten er dan niet over.” Mensen met een angststoornis kunnen naast mentale problemen ook fysieke problemen ervaren, zoals overgeven en verminderde eetlust.

Cognitieve gedragstherapie

Een angststoornis ontstaat volgens Batelaan door een combinatie van erfelijkheid en ervaringen in het leven, zoals een stressvolle jeugd of trauma. Ook de stijl van opvoeding door ouders kan tot een angststoornis leiden. Gelukkig is een angststoornis goed te behandelen, met name met cognitieve gedragstherapie. Hierbij probeert de psycholoog of psychiater iemands negatieve gedachtepatroon te doorbreken. De patiënt wordt zich daar dan bewust van en kan vervolgens beter situaties inschatten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    ‘Stijging uitgaven externe inhuur in de zorg onnodig en schadelijk’

    17 januari 2025 om 13:27
    • GGZ

    Winstgroei in zorg: geestelijke gezondheidszorg en thuiszorg voorop

    17 januari 2025 om 11:39