
Buurtbewoners maken bezwaar tegen tiny houses zorgboerderij
Buurtbewoners zijn met de komst van veertien tiny houses bij zorgboerderij De Hooiberg bang dat er voormalig criminelen, drugsverslaafden of pedofielen komen te wonen. Maar volgens de zorgboerderij is daar niets van waar. Ja, er wonen straks mensen met psychische klachten, maar de problematiek is niet zwaar. Of zoals de directrice zegt: “Het zijn mensen zoals jij en ik, die het psychisch even moeilijk hebben.” Dit melden Omroep Brabant en het Eindhovens Dagblad.
Donderdag 20 februari willen de buurtbewoners naar de gemeenteraadsvergadering in Bladel om stennis te schoppen. En die vergadering is juist zo belangrijk voor de zorgboerderij, want dan valt namelijk de beslissing of er veertien tiny houses en vijf logeerbedden bij mogen komen voor mensen die tijdelijk uit hun thuissituatie gehaald moeten worden. Deze plekken zijn juist zo belangrijk, omdat ze escalatie voorkomen en misschien zelfs een crisisopname kunnen afwenden.
Wantrouwende omgeving
De directrice van zorgboerderij De Hooiberg is verdrietig van de situatie. “Deze mensen hebben niets fout gedaan, maar worden nu wel geconfronteerd met een wantrouwende omgeving. Gevaarlijk zijn ze niet, juist kwetsbaar en vaak angstig voor de buitenwereld.” Een van de cliënten van de dagbesteding van de zorgboerderij is bijvoorbeeld een vrouw die verslaafd raakte door een traumatische jeugd en complexe scheiding.
Geen tbs’ers of verkrachters
Omwonenden hebben ook kritiek op het gebrek aan 24-uurstoezicht op de tiny houses of logeerbedden. Maar dat is volgens directrice Els Huijbers-Meijer helemaal niet nodig. Er komen geen tbs’ers, verkrachters of andere veroordeelden te wonen. Het gaat om mensen die begeleid wonen nodig hebben en dat is tegenwoordig heel normaal in de wijk. En als er toch hulp nodig is ’s nachts, is er altijd iemand binnen 20 minuten ter plekke.
Mochten de plannen onverhoopt niet doorgaan, zoals donderdag moet blijken, denkt de zorgboerderij eraan om een appartement bij te bouwen voor een medewerker. “Maar principieel ben ik daar tegen. Waarom zo’n uitzondering? Welke boodschap geef ik dan aan mijn mensen? Dat ze onbetrouwbaar zijn? Dat verdienen ze niet”, aldus Huijbers-Meijer.