Cliëntenraden in de ggz kampen met tekort aan leden
Veel kleine en middelgrote ggz-aanbieders hebben moeite om een stabiele cliëntenraad te behouden. Leden wisselen regelmatig, waardoor de medezeggenschap tijdelijk verzwakt. Dit is zorgwekkend, omdat een actieve cliëntenraad bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) benadrukt dat meer actie nodig is, meldt de IGJ.
Ggz-instellingen met tien of meer zorgverleners (bij 24-uurszorg) of 25 of meer zorgverleners (bij ambulante zorg) moeten een cliëntenraad hebben. Deze raad denkt mee over zorgkwaliteit, huisvesting en incidentenanalyses. Bestuurders waarderen de inbreng, maar vinden soms dat cliëntenraden kritischer mogen zijn.
Moeite om leden te vinden
Cliëntenraden worden vaak op tijd betrokken bij beslissingen. Ze krijgen ondersteuning, zoals trainingen en een vaste ondersteuner. Toch blijkt uit een steekproef van de IGJ bij elf ggz-organisaties dat veel raden moeite hebben om voldoende leden te vinden. Dit maakt continuïteit lastig.
Om cliëntenraden sterker te maken, is gerichte werving belangrijk. Bestuurders kunnen cliënten actiever benaderen voor een rol in de raad. Ook kunnen instellingen een cliëntenpanel opzetten om meer patiënten te betrekken bij beslissingen. Verder is het cruciaal dat cliëntenraden zich richten op patiëntgerichte onderwerpen en minder op interne organisatorische en geldzaken.