21 februari 2013 om 12:26
< 1 min lezen

De paradox van rookgedrag bij astmapatiënten

AMSTERDAM – Wetenschappers aan de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een verband gevonden tussen ernstige astmaklachten en de verslavingsgevoeligheid voor roken bij jongeren, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Uit onderzoek van psychologe Monique van de Ven blijkt namelijk dat jongeren met ernstige astmaklachten die gaan roken, eerder nicotineverslaafd raken dan jongeren met minder of geen van dergelijke klachten die gaan roken. Ook was het aantal stoppogingen bij de eerste groep hoger.

Mogelijk is astma een risicofactor voor nicotineverslaving en niet-succesvolle stoppogingen bij jongeren, juist vanwege die sterkere verslaving. Een andere verklaring is dat bij astmapatiënten de motivatie om te stoppen extra op de proef wordt gesteld, omdat zij bij het stoppen vaker last hebben van hoesten en slijm.

Het rookgedrag bij jongeren met astma zou volgens Van de Ven ook in de hand worden gewerkt doordat zij vaker met paniekstoornissen of angst- en affectieve stoornissen te maken hebben dan jongeren met gezonde longen. Een bekend effect van het roken van sigaretten is dat het stress en negatieve emoties vermindert.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz

Relevante artikelen

Alles van ggz
    • GGZ

    Tbs voor man die crisisdienstmedewerker neerstak tijdens psychose

    Vandaag om 13:26
    • GGZ

    Tot nu toe minder ggz-instellingen gecontracteerd dan vorig jaar

    Vandaag om 11:03