Depressie ligt op de loer bij slechthorenden
Wie slechthorend is, heeft meer kans om te maken te krijgen met depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD). Slechthorendheid kan stress en vermoeidheid met zich meebrengen en daardoor kunnen symptomen van depressie gemist worden. Het zou dan ook goed zijn om symptomen snel op te pikken en tijdig hulp te zoeken. Dit meldt Doof.
Dat depressie vaker voorkomt bij mensen die slechthorend zijn, zou komen doordat zij mensen minder goed verstaan en daardoor in een sociaal isolement kunnen raken. Ook hebben zij vaker bijkomende stress en vermoeidheid om iets te kunnen horen. Lang niet iedereen die slechthorend is krijgt te maken met depressie of depressieve gedachten, maar de kans is wel hoger dan bij niet-slechthorende mensen.
Echter zou de oplossing niet ingewikkeld hoeven te zijn. Zo is het belangrijk om niet alleen de symptomen te behandelen, maar ook om te kijken naar de mogelijke relatie tussen de symptomen. Vooral bij ouderen zou dit belangrijk zijn. Zij kunnen zich schamen als hun gehoor achteruit gaat, waardoor zij hun klachten niet kenbaar maken. Zo krijgen zij wellicht antidepressiva, terwijl het beter kan zijn om het gehoorprobleem aan te pakken. Echter kan het ook andersom zijn. Dan wordt iemand alleen behandeld voor de klachten met het gehoor, maar blijft de oorzaak van de depressie onaangeraakt. Voor die persoon zou therapie of maatschappelijke begeleiding nuttig kunnen zijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids