Documentaire over shocktherapie bij ernstige depressie
Hoe is het om behandeld te worden met Electro Convulsie Therapie (in de volksmond soms bekend als shocktherapie)? Wanneer en op welke manier wordt deze vorm van therapie ingezet? Documentairemaker Saskia Gubbels wilde antwoord krijgen op deze vragen en maakte met financiële steun van onder meer Fonds Psychische Gezondheid de documentaire 0,8 Ampère Geluk. Dat meldt Fonds Psychische Gezondheid.
De documentaire 0,8 Ampère Geluk wordt op 2 februari om 20:25 uur uitgezonden bij de NCRV op NPO2. Iedereen die zijn/haar verhaal kwijt wil of hulp nodig heeft kan na de uitzending bellen met de hulpverleners van Korrelatie via 0900-1450. In de documentaire worden enkele mensen gevolgd die voor een depressie worden behandeld met Electro Convulsie Therapie (ECT). Dit is een behandeling waarbij iemand een korte elektrische stroom door het brein krijgt met behulp van plakkers op het hoofd. Dit gebeurt onder narcose.
Baer Jonkers is als psycholoog verbonden aan Korrelatie en Fonds Psychische Gezondheid. ‘ECT wordt in Nederland relatief weinig toegepast. Toch is het een werkzame en veilige behandeling voor (ernstige) depressies, vooral als andere behandelingen niet werken. Voordat ECT wordt overwogen, zullen behandelaars bijna altijd eerst andere behandelmethoden tegen depressie proberen, zoals medicijnen en/of gedragstherapie. Als dit werkt heeft dat de voorkeur boven ECT. Het kan echter zijn dat medicijnen onvoldoende effect of teveel bijwerkingen hebben. In dergelijke gevallen kan in overleg met de persoon en diens naasten ECT toegepast worden, vaak met goed resultaat. Van tevoren worden de voor- en nadelen uitvoerig met elkaar besproken’, aldus Jonkers.
Omdat de documentaire als bijzonder ingrijpend kan worden ervaren besloten de NCRV en Korrelatie de handen ineen te slaan en mensen de gelegenheid te bieden na de documentaire telefonisch contact te zoeken met Korrelatie. Hulpverleners van Korrelatie zitten klaar om hulpvragen van mensen te beantwoorden en samen met hen te kijken wat zij nodig hebben om verder te kunnen. Bellen kan met 0900-1450 (€ 0,15 p/m).
© Nationale Zorggids