Fraude met pgb’s kost tientallen miljoenen
DEN HAAG (Novum) – De fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) loopt vermoedelijk in de tientallen miljoen euro’s. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid zondagavond op gezag van het Openbaar Ministerie. De huidige regeling blijkt te fraudegevoelig.
De pgb’s, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen, worden door malafide bureaus aangevraagd op naam van mensen die van niets weten. Daarbij wordt gebruikgemaakt van valse diagnoses die worden gesteld door psychiaters en andere artsen. Slechts bij vijf procent van de aanvragers van een pgb wordt goed gekeken of het geld juist is besteed.
Enkele gevallen van fraude op deze manier werden al eerder bekend. De schade daarvan liep in de miljoenen euro’s. Het is echter de eerste keer dat is onderzocht hoe fraudegevoelig het pgb nu eigenlijk is.
Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet de Tweede Kamer zondagavond weten hoe hij de fraude wil aanpakken. De pgb-regeling moet volgens hem minder fraudegevoelig worden. Daartoe komen er onder meer 22 inspecteurs bij.
Een van de wijzigingen die de bewindsman aankondigt is dat het pgb niet meer wordt overgemaakt, maar door het zorgkantoor wordt bijgehouden. Ook moet er vaker een gesprek plaatsvinden, worden risicogroepen vaker gecontroleerd en gaan ministeries nauwer samenwerken. Ook mogen huidige pgb-ontvangers vanaf 1 januari alleen nog samenwerken met bemiddelaars die over een keurmerk beschikken.
Voor het bestrijden van fraude is de komende twee jaar dertig miljoen euro beschikbaar. Tot nu toe is voor ongeveer zes miljoen euro aan pgb-fraude teruggevorderd.