Friese jongeren maken voorlichtingsfilm over digitale seksuele weerbaarheid
Jongeren uit Sneek, Harlingen en Waadhoeke hebben de film Oeral te Sjen gemaakt. Deze voorlichtingsfilm over digitale seksuele veiligheid en weerbaarheid hebben ze gemaakt voor leeftijdsgenoten. Dinsdag gaat de film in première in Theater Sneek. Dat meldt het Friesch Dagblad.
Linda Pool, projectleider van de campagne Sexy&Safe, ziet dat het onderwerp onder jongeren leeft. “Ze hebben er dagelijks mee te maken.” Bij ouders en scholen is er juist nog veel onbekendheid over het onderwerp. En dat terwijl er kinderen zijn die in groep 7 zitten en al iets hebben gezien waar ze eigenlijk te jong voor zijn.
Online flirten
De film Oeral te Sjen is één van de projecten van de campagne. “Online flirten is natuurlijk ontzettend spannend en leuk, laten we dat vooral niet vergeten”, aldus Pool. “Alleen worden kinderen er soms mee geconfronteerd op een moment dat ze er nog niet klaar voor zijn of waardoor ze de grip kunnen verliezen.”
Sexting
Bekend zijn natuurlijk de gevallen van sexting. Naaktfoto’s worden dan bijvoorbeeld doorgestuurd via whatsapp naar een grote groep mensen. De film Oeral te Sjen gaat daar ook over. Een meisje vertrouwt haar vriend een naaktfoto van haarzelf toe. Toch deelt hij haar foto met de hele school. Wat doe je dan precies en waar kan je terecht binnen de school? Pool ziet dat scholen daar vaak nog geen antwoord op hebben.
Toolkit
Voor scholen wordt er op 12 oktober een toolkit gelanceerd met tips hoe ze in zo’n situatie met het slachtoffer en de dader moeten omgaan.
Na de première is de film ook te downloaden via de website.
Door: Nationale Zorggids